Újjászületés a mesében

December 11, 2019 4:40 pm Published by Leave your thoughts

A pszichodráma “olyan felfedezőút, ahol az ÉN önmaga keresésére indul”.

A gyerekek nagyon szabadok és spontának tudnak lenni a játék során. A pszichodráma abban segítheti őket, hogy megőrizzék vagy újra megtalálják eredeti értéküket, aminek legközvetlenebb megnyilvánulási formája a játék, akár két személy játszik egymással, akár egy személy tárgyakkal, az egyén a csoporttal, vagy egy adott csoport az egész emberiséggel. ( forrás: Moreno: A szociometria alapja).

A pszichodráma olyan érzéseket, képzeteket, fantáziát, magatartást idéz fel vagy éleszt újra, amelynek játékos kifejezése lehetővé teszi a személyiség megismerését, fejlesztését vagy módosítását.
A drámában kialakul egy mágikus dimenzió, ahol a külvilág szabályai (részben) érvényüket vesztik, így minden gyereknek lehetősége nyílik arra, hogy megteremtse a többiek egyetértő támogatásával (sharing) a saját egyéni csodavilágát.
Amint kialakul a csodavilág légköre, a gyerek varázslóvá válik: odavarázsolja magát mindazokba a személyekbe, állatokba, növényekbe vagy esetleg tárgyakba, amelyek leginkább képesek az ő megélt érzelemvilágát, jellemének bizonyos szempontjait, életstílusát kifejezni. (forrás: Kende B. Hanna: Gyermekpszichodráma)


A történet Veráról szól, aki akkoriban egy nagycsoportos kislány, utolsó évét egy új óvodában töltötte az iskola előtt, ahová nehezen illeszkedett be. Félős kislány volt, ő maga is elmesélte, hogy szinte a levelek susogásától is félt. Pár napos korától 2 éves koráig hat műtéten esett át, rutinos kórházba járónak számított.

A csoportba nehezebben illeszkedett be mint társai, és eleinte szerepet is nehezen választott. Ennek oka volt az is, hogy sokat nézett televíziót, ami a fantáziájának a színességére negatívan hatott. Amikor viszont megmutatta magát, akkor tudott a szimbólumokon keresztül kapcsolódni a többiekhez. Történetét kóbor cicaként kezdte és jó néhány mesén keresztül vitte. Olyan cica volt, akit mindig megtaláltak, betegen, orvoshoz kellett őt vinni, hogy meg tudjon gyógyulni. A szavanna orvosa nagy odaadással és figyelemmel gyógyította ezt a kóbor cicát. Szépen erősödött kóbor cicaként, míg egy napon olyan erőssé vált, hogy már oroszlán tudott lenni. Az oroszlán lét gyakorlása jól ment neki. Ahogy telt az idő, szépen kitavaszodott, és egy drámás alkalommal Vera úgy döntött, eljátssza a születését. Kisoroszlánként jött a világra. Nagyon örült neki a mamája, büszkén mutatta meg a szavanna orvosának, aki féltve óvta és gyógyította a szavanna állatait. Az orvos jó hírrel szolgálhatott, mikor megvizsgálta az újszülött oroszlánt, hiszen semmi baja nem volt. Az újjászületésnek meg kellett erősödnie, így Vera a következő alkalommal is megszületett, mint egészséges kisoroszlán, és a mese végére felnőtté vált. A szavanna lakói örömmel figyelték erősödését és növekedését, az anyukája pedig meleg szívvel engedte felnőtt útjára. Ezután jött a csoda, hogy a nehezen kapcsolódó kislányt a többi csoporttag elkezdte szerepre hívni, Vera egy önmagáért kiállni tudó, felelősséget vállaló kislánnyá erősödött.

Tags:

Categorised in:

This post was written by InSpiral_admin

Leave a Reply