Kocsi Andrea Zsuzsanna

pedagógus, gyermek- és felnőtt
pszichodráma vezető, coach,
az inSpirál Stúdió vezetője

Kocsi Andrea Zsuzsanna vagyok, két felnőtt gyermek édesanyja. Jelenleg második házasságomban, férjemmel élek.

Amikor eldöntöttem, hogy szakítok a köznevelésben eltöltött több mint 30 éves pályámmal, azzal a gondolattal tettem, hogy iskolát szeretnék alapítani. Egy olyan helyet szerettem volna, ahol megszerzett tapasztalataimat megmutathatom és azt az értékrendet követem, amiben hiszek. Ahogy munkám a tanítástól egyre inkább a pszichodráma felé fordult, az álom is módosult. Olyan ’iskolát’ képzeltem el, ahol önmagunkról tanulunk.

Így született meg 2019 nyarán az inSpirál Stúdió.

Az út, ami idáig vezetett

Pedagógus munkám során a gyerekek sokszínűsége és végtelen kreativitása inspirált, a tanításban rejlő örömöt tanulmányi sikereiken túl a velük és szüleikkel kialakított személyes kapcsolatok jelentették.

Tanári pályám során több alternatív oktatási modell kidolgozásában vettem részt azzal a céllal, hogy a gyerekek a 21. század új komplex kihívásainak megfelelve tanulhassanak. Tanítási gyakorlatomban mindvégig központi szerepet kapott az érzelmi biztonság megteremtése, a szociális és érzelmi intelligencia fejlesztése, kreativitás és kritikai gondolkodás. Kutatásaimban leginkább a gyerekek sikerei és kudarcai mögött meghúzódó módszertani, pszichés és társadalmi okok érdekeltek.

A pszichodrámával személyes önismereti utam során 2004-ben találkoztam, és ez a szerelem azóta is tart.

A 250 órás önismereti szakasz után először a pszichodráma vezetővé válás asszisztensi szakaszát végeztem el. Ez idő tájt találkoztam először a jógával is. Első drámavezetőm, majd később vezető társam, dr. Saáry Kornélia orvosi szemléletének is köszönhetően már ekkor felismertem, hogy test és lélek működése kölcsönös összefüggésben áll egymással. Ezt a tudásomat a dr. Buda Lászlónál elvégzett speciális szomatodráma képzés során mélyítettem el.

Erre az időszakra tehető Life&Business Coach diplomám megszerzése, és a családállításban való elmélyedés is, majd hamarosan visszatértem az eredeti szerelemhez, a pszichodrámához. Gyermek pszichodráma vezető képesítésemet 2014-ben szereztem, azóta folyamatosan vezetek csoportokat több korosztály számára is.

Felnőtt pszichodrámában felsőfokú képesítést szereztem, 2016 óta pedig a Magyar Pszichodráma Egyesület P.E.R.F.O.R.M.E.R.S nevű Erasmus+ projektje keretében a szociodráma módszertani kidolgozásában és magyarországi népszerűsítésében működöm közre hátrányos helyzetű fiatalokat és az őket segítők támogatása által.

A pszichodráma egyes elemeit a hozzám coaching során segítségért fordulókkal is alkalmazom, hiszen tapasztalatom alapján a módszer egyéni környezetben is kiválóan működik. Jelenleg a Magyar Pszichodráma Egyesület által most először indított monodráma vezető képzésre járok.

Az évközi egyéni és csoportos foglalkozásokon túl gyermek és felnőtt nyári táborok szervezésében és vezetésében veszek részt, ahol a pszichodráma módszert a jógával vagy művészetterápiás módszerekkel kombinálva dolgozunk.

Angol nyelvtudásomat 2019-ben Moreno: Psychodrama I. kötete két fejezetének fordításában kamatoztattam. A kötet várhatóan a 2021-es évben jelenik meg.

Miért inSpirál?

Bármivel is foglalkoztam pályám és személyes utam során, mindig az érdekelt, hogyan tudom azt a kíváncsiságot, tudást és lelkesedést átadni, ami engem egy általam fontosnak tartott értékrend, módszer elsajátításában, egy feladat megoldásában vagy a változásban motivált. Ehhez szerencsésen párosult nyitottságom, az új dolgok iránti kalandvágyam és a minőségi kapcsolódás igénye is. Ebből a szándékból, ezekből az érzésekből született meg az inSpirál létrehozásának gondolata is.

Amikor valaki születik vagy új dolog jön létre, mindig fontos mozzanat a névadás. Mit jelent nekem még a spirál? A spirál számomra a természettel való harmóniának, az élet körforgásának, az örök újrakezdésnek és ezáltal a végtelenségnek a szimbóluma. Benne van a folyamatos emberi fejlődés és az ég felé haladás is. Az inSpirál Stúdió ezeket az értékeket közvetíti.

A hétköznapi életben sokszor nem tudatosan, hanem inkább valami belső hangtól vezérelve választjuk mintaként. Még ha nem is tudjuk miért, de érezzük, hogy pozitív energiát áraszt, egyensúlyt teremtve a szimmetria és az aszimmetria között.

Az inSpirál csapata

A védikus irodalom szerint a világegyetem minden formája és jelensége annak a végtelen teremtőerőnek a kifejeződése, amely a tudatosságunkban rejlik. Ezzel összhangban J.L. Moreno, a pszichodráma szülőatyja azt hangsúlyozta, hogy ez a teremtőerő mindannyiunkban fellelhető. Módszerével tudatos figyelmünket egy-egy élethelyzetünkre irányítjuk, és a játék során éledő spontaneitásunkkal és kreativitásunkkal így szabad és boldog életet teremthetünk. Ez az a pont, ahol a jóga és a pszichodráma találkozik.

Az inSpirálban foglalkozást tartó szakemberek hasonló értékrenddel és elhivatottsággal végzik munkájukat. Fontos számunkra, hogy közösséget alkotunk, és mindannyian magunkénak érezzük annak felelősségét, hogy foglalkozásainkból a lehető legtöbbet profitálj.

Mit ajánlok Neked?

Az inSpirálban megtapasztalható jelen-lét a teljesség megélésére, az őszinte találkozásokra és kapcsolatokra inspirál. Hiszek benne, hogy az itt átélt tapasztalati tanulás, az együttes gondolkodás, közös élmények és alkotás által olyan lehetőségekre találsz, amelyek téged is motiválnak majd.

Mindannyian az önismeret útján járunk, de ez az út változatos és sokszínű, ahogyan mi is különbözőek vagyunk. Válassz foglalkozást aktuális élethelyzetednek megfelelően, saját igényed szerint. Bármerre is indulsz, a foglalkozást vezetők maximális odafigyeléssel és szakértelemmel kísérnek majd utadon.

Szellemiségével, bizalomteli és megtartó terével az inSpirál arra hív, hogy bátran vágj bele te is ebbe a kalandba. Bízunk benne, hogy az általad megtapasztaltak tovább hullámoznak majd környezeted felé, és közös teremtő energiáink az EGÉSZ-SÉG és EGYSÉG harmóniájában találkozhatnak.

inSpirál Stúdió