Családi dráma

Hogyan tudok segíteni gyermekemnek?

a8725086af0c9b697241513d10a140b7

A család mint rendszer

A családi dráma RENDSZER szinten gyógyít, épp úgy, ahogy a nehéz helyzetek is egy rendszer részeként jönnek létre és mutatkoznak meg. Bizonyos esetekben egyértelműnek tűnik, hogy mi okozza a problémát (pl. a szülők egymástól eltérő értékei), ilyenkor a közös játék során azt a megoldást keressük, ami a család minden tagjának a lehető legjobb megoldást eredményezi. Előfordulhat azonban az is, hogy a családtagok nem is tudnak róla, honnan eredhet a probléma, értetlenül állnak a helyzet előtt, és csak a feszültséget érzékelik…

 

A gyerekek tükröt tartanak

Egy ilyen feszült helyzetben gyakran a gyerek a tünethordozó. A tünetek változatosak lehetnek. Vannak olyan gyerekek, akik a feszült helyzetben nem tudják indulataikat kezelni, mások elkezdenek szorongani, romlik tanulmányi eredményük vagy a számítógép mögé bújnak.

A gyerekdrámán látjuk az elakadást, segítünk a feldolgozásban, visszajelzünk a szülőknek, de a szülő, aki nem volt ott a foglalkozáson, alig-alig tudja elképzelni, hogyan függnek össze gyermeke játékai és a probléma, amivel bejelentkezett. Legjobb szándéka és elhatározása ellenére sem mindig tud segíteni, vagy a csak hallott és megbeszélt változtatások nehezen tudnak a család életébe beépülni.

feketebárány

Hogyan működik?​

A családi drámás alkalmak épp ezt a nehézséget hidalják át. A szülők saját élményben tapasztalják meg gyermekük játékát, így részesei lesznek annak a belső folyamatnak, amit gyermekük a játékokon keresztül megmutat. A családi drámán azonban ennél több is történik, hiszen a szülők maguk is hozzáadnak a történethez. Vagyis, látszik az ő reakciójuk is.

A családi dráma tehát a témahozó gyermek szemszögéből, de az egész család dinamikáját mutatja meg. Nem a tünetet kezeli (például a gyereket, aki folyton beírást kap), nem a feleséget vagy férjet támogatja külön-külön, hanem a rendszert mozdítja. Ez először talán félelmetes, de a játék és az elfogadó légkör, annak tudatosítása, hogy mindenki a legjobb énjével van jelen ebben a folyamatban, legyőzi a kezdeti gátlásokat. Ilyenkor igazi csodák születnek!

 

Mikor ajánljuk?

 
Olyan esetekben ajánljuk, amikor megbomlott a családi egyensúly, de ennek vagy nem világos az oka, vagy pedig az ok elhárítása önerőből nem sikerül.

Mivel a foglalkozások nagyszerű lehetőséget jelentenek egy probléma feltárására, ajánljuk a gyerekdráma foglalkozások előtt vagy elején is. Így párhuzamosan – otthon és a gyerekdrámákon – indulhat el egy intenzív folyamat.

A családi drámákon való felismerések eredményezhetik azt is, hogy valamelyik szülő kér további segítséget, de több alkalmas folyamatként is alkalmazható.

Hogyan zajlik

A jelentkezést követően egy előzetes 30 perces online megbeszélést tartunk a szülőkkel. Ezt három 90 perces drámás alkalom követi, amelyeken az egész család személyesen vesz részt. Az alkalmak között csak a szülőkkel folytatott 60 perces online konzultációkkal segítjük a feldolgozást.

Praktikus tudnivalók

Időpont: előzetes megbeszélés szerint.

Ár: 80.000 Ft (online konzultációk: 12.000 Ft/óra, dramatikus alkalmak: 15.000 Ft/90 perc)

Csoportvezetők: Kocsi Andrea Zsuzsanna felnőtt pszicho- és szociodráma vezető, gyerekdramatista, családállító, pedagógus
és Takács Emőke felnőtt és gyermek pszichodrámavezető, projektvezető szociális területen.

Jelentkezés

    inSpirál Stúdió