gyermek pszichodráma

Gyermek pszichodráma

A módszerről

A gyerekdráma egy csoportterápiás módszer, amely a közös szerepjátékon, a gyerekek képzeletvilágának és kreativitásának mozgósításán keresztül fejti ki terápiás hatását.

 
A szerepjáték élménye a gyerekekben felszabadulást, örömet okoz.

 
A csoporttevékenység célja, hogy a gyerek képes legyen változatos szerepekbe beleélni magát, hogy megvalósítsa egyéniségének, személyiségének eddig rejtett lehetőségeit, dimenzióit, és segít a gyerekeknek az önállósodásban, függetlenedésben.

 
A csoportélmény előmozdítja a kölcsönös megértés és elfogadás légkörének kialakulását.

 

Mi történik a foglalkozásokon?

A foglalkozás csoportos „ráhangoló”, oldó beszélgetéssel kezdődik, amelyet közös rajzolás követ. A csoporttól függően ezt felválthatja más kézműves foglalkozás vagy zene is.

 
Ezután következik a mesealkotás. Vagy egy gyermek talál ki mesét, vagy közösen hozunk létre egy történetet. A mesék, történetek létrehozásával mindenki egy alkotó folyamat részesévé válik.

 
Ezt követően a mese eljátszásához szerepeket választunk. A gyerekek varázslóvá válhatnak, olyan szerepet választhatnak, amilyet szeretnének, az történik velük, amit ők maguk kitalálnak. Részvételük a többiek történetében szabadon választott. Elsőként a történet vázát javasló gyermek választ szerepet, majd a többiek, s a vezetők aktív részvételével megindul maga a játék, mely improvizációkon keresztül nyeri el egyszeri, megismételhetetlen formáját. Nincsenek tehát előre megírt szövegek, akár kialakulhatnak váratlan fordulatok is.

A szerepek eljátszását a jelmezválasztás is támogatja, melyre a játék megkezdése előtt kerül sor. A beöltözés célja, hogy segítse az átlényegülést, a belépést a meseországba.

 
A játék során a gyerekek egy mesés csodavilágban találják magukat. Az olykor játékos, olykor költői, de mindenképpen kreativitást serkentő csodavilágba merülés nem öncélú, hanem olyan eszköz, amely hozzásegíti a gyermeket énképének módosításához, életérzésének, életstílusának átalakításához.

A spontán játék felszabadítja a résztvevő gyermek kreativitását, bővíti szerep-repertoárját, katartikus élményekhez juttatja őket, s ezáltal énerősítő, személyiségfejlesztő hatása van. A foglalkozásokon a résztvevők megérezhetik, hogy egy másik világba lépnek be, oda, ahol minden megtörténhet. Éppen ezért a mesékben a gyermekek a saját konfliktusaikat is megjeleníthetik. A lejátszás segítségével a szimbolikusan megfogalmazott problémák megérthetővé, feldolgozhatóvá válnak, a csoport pedig támogató légkört biztosít a személyes fejlődéshez, képességek fejlesztéséhez, lehetőséget nyújt különböző szerepek, helyzetek kipróbálására.

 
A játék végén kijelentkezünk a szerepekből. Mindenki leveszi a jelmezét, meghajol, és visszatér a hétköznapi valóságba.

A gyermek pszichodráma csoportot ismét egy körrel zárjuk. Beszélgetünk az aznap történtekről, arról, hogy kinek mi tetszett, mi nem a mai napon. Ebben a beszélgetésben azonban soha nem magyarázunk, nem kommentálunk, nem vonunk le tanulságokat.

gyerekdráma

Kinek ajánljuk a gyerekdráma foglalkozásokat?

 
A csoportokat ajánljuk a személyiség és kreativitás fejlesztése szempontjából minden gyermeknek.

 
A játék alkalmas a mindennapi stressz oldására, az aktuális és régebben húzódó konfliktusok feldolgozására.

 
Különböző lelki eredetű problémák megoldásában is segíthet a gyermek pszichodráma.

 
Nagyon pozitív a hatása szorongó, bátortalan gyermekek esetében, vagy segíthet közösségbe való beilleszkedési nehézség esetén is. Támogatást tud nyújtani nehéz élethelyzetben és traumák feldolgozására is alkalmas.

 
Javasolhatók a foglalkozások olyan gyerekek számára is, akik konfliktusaikat szomatikus formában, testi tünetekként élik meg (bepisilés, körömrágás, alvászavar, stb.).

 

Hogyan lehet bekerülni a gyermek pszichodráma csoportokba?

 
Minden csoportba kerülést a szülőkkel való konzultáció előzi meg. Ilyenkor átbeszéljük, milyen lehetőségeket hordozhat a csoport a gyermek számára, milyen céllal kerestek meg minket.

 
A játék alkalmas a mindennapi stressz oldására, az aktuális és régebben húzódó konfliktusok feldolgozására.

 
A gyerekdráma csoportok 4-8 fővel, korcsoportok szerinti bontásban működnek.

Gyermekdráma jelentkezési információ

Időpontok: felsősöknek szerdánként, a többi csoportnak keddenként

Kezdés: 2023. szeptember 19. kedd, illetve felsősöknek szeptember 20. szerda

Csoportvezetők: Kocsi Andrea Zsuzsanna, Ragettli Vanda, Takács Emőke és Veréb Szilvia

Az induló csoportok időtartama: 30 alkalom (május végéig)

Elköteleződni az egész tanévre kell a második alkalom után.

Ár: 5.000 Ft/alkalom

Fizetési feltételek: az első két alkalom egyben fizetendő, ezután 4 alkalmas blokkokban előre.

Ovis Csoport Szülővel

Kocsi Andrea és Ragettli Vanda

1-2. Osztályos Csoport

Takács Emőke és Veréb Szilvia

3-4. Osztályos Csoport

Takács Emőke és Veréb Szilvia

Felsős Csoport

Kocsi Andrea és Ragettli Vanda

Jelentkezés

    inSpirál Stúdió