ashtanga vinyasa jóga

Ashtanga vinyasa jóga

Az Ashtanga Vinyasa jóga dinamikus, hatha jóga alapokra épülő irányzat nagyon népszerű tradíció, sok elkötelezett hívet toboroz maga köré, van egy speciális varázsa. A gyakorlók a légzés ütemére, dinamikusan dolgoznak, egyik pózból „áramlanak” át a másikba, melyek időnként akár szinte extrémnek is tűnhetnek.

A gyakorlás során az egyes ászanákat öt légzésig tartjuk ki. A bemelegítés a Napüdvözletekből áll, majd álló, ülő és végül a levezetést szolgáló fordított testhelyzetek következnek.

Az egyes ászanák között átvezető mozdulatokat, úgynevezett vinyászát végzünk. Az ászanák meghatározott sorozatból állnak, amit mindig pontosan ugyanabban a sorrendben végzünk el.

 
A nehezebb pózokat lehet egyszerűbbekkel helyettesíteni, így kezdők is bátran kipróbálhatják és elsajátíthatják. Bár a gyakorlás meglehetősen intenzív, garantáltan felfrissít és oldja a stresszt.

 
Az ászanák gyakorlásán keresztül a gyakorló egyfajta belső úton, az önismeret útján is halad – mindenki olyan ütemben, ahogy az éppen neki megfelelő. Az ashtanga vinyasa jóga ugyanakkor egy dinamikus, mondhatni “sportos” irányzat, ami természetesen nem nélkülözheti az ászanák precíz kivitelezését.

inSpirál Stúdió