hatha jóga

Hatha jóga

A Hatha jóga a testre helyezi a fő hangsúlyt. A “Ha” szótag jelképezi a Nap pozitív energiáját, a “tha” szótag pedig a Hold negatív energiáját. Tehát a pozitív és negatív energiák tökéletes ismeretét, egyensúlyban való összekapcsolását és uralását jelenti. Amikor a testünket éltető pozitív és negatív energiák egyensúlyban vannak, akkor teljesen egészségesek vagyunk.

 
Ennek elérését segítik a Hatha jóga gyakorlatai.

 
Az ászanák rendszeres végzése által javul a testtartás, az izmok rugalmassága és a csontozat szilárdsága is. A testtartás javulása helyreállítja a vérkeringést, erősíti az immunrendszert és jelentősen javítja a belső elválasztású mirigyek működését.

A légzőgyakorlatok segítenek megelőzni az asztma és a hörghurut kialakulását, kiegyensúlyozzák az idegrendszert. A meditációk során javul a koncentráló képesség, a relaxációs elemek ellazítják a testet és oldják a lelki feszültségeket.

A jógának ez az irányzata minden korosztály számára előnyös. Gyermekek, felnőttek és idősek egyaránt élvezik jótékony hatásait. Jó kiegészítője a különféle sportágaknak, és egyben az egészségmegőrzés fontos eszköze. Nyugaton ez a legelterjedtebb jógairányzat.

inSpirál Stúdió