kamasz pszihodráma

Kamasz pszichodráma

A módszerről

Mint ahogy a kamasz maga is egy köztes lét, a gyermek és a felnőtt közötti állapotban van, a kamaszdráma csoportok is magukon viselik ezt a kettősséget, és tartalmazzák mind a gyermek, mind a felnőtt csoportok bizonyos jegyeit.

 
A foglalkozások célja, hogy a résztvevők, a 15-18 éves fiatalok mindennapi konfliktusaikat, indulataikat hatékonyabban tudják kezelni, önbizalmuk erősödjön, szorongásaikat megjeleníthessék, feldolgozhassák.

 
Önmaguk jobb megismerésével és elfogadásával képesek legyenek kapcsolatokat építeni, feladataikat jobban teljesíteni.

A találkozások során ezért a kamaszokat érintő témákról beszélgetünk, történeteket, helyzeteket alkotunk, és ezeket közösen eljátsszuk. A közös játék feszültségoldó, különböző szerepeket lehet kipróbálni, és el lehet lesni a többiek megoldási módjait.

 
A csoport egy olyan közeg, ahol átélhetik saját értékeiket, értékességüket, megtapasztalhatják, hogy nincsenek egyedül. Különösen sokat segíthet ez azoknak, akik mindennapjaikban nem annyira sikeresek, nehéz nekik barátokat találni vagy megfelelni az iskolai, családi elvárásoknak.

 

Mi történik a kamaszdráma foglalkozásokon?

A nyitó körben a résztvevők elmondhatják legfontosabb élettörténéseiket, érzéseiket, azokat a gondolatokat, amik őket aktuálisan a leginkább foglalkoztatják.

 
Ezt általában egy-két rövid helyzetgyakorlat követi, mely segít elengedni a hétköznapi világot, és átvezet a csoport hangulatába.

 
Ezt követően a nyitó körben elhangzottakra reflektálva vagy a csoport tagjait éppen a leginkább foglalkoztató kérdésekkel kapcsolatban a kamaszok történetet alkotnak, mesét szőnek, majd azt el is játsszák. A játékba való belehelyezkedést szimbolikus jelmezek is segítik. A játék során úgy nevezett pozíciócserével több szerepet is kipróbálhatnak, megtapasztalva ezzel a különböző nézőpontokat.

 
A sharing (élménymegosztás) során a csoporttagok felelevenítik a játék során megtapasztalt élményeiket, elmondják legfőbb érzéseiket, gondolataikat.

A játék során bármilyen szereplővel, résztvevővel, tárggyal, gondolattal azonosulhatunk egy pillanatra, és az ezzel kapcsolatos élményünket is megoszthatjuk a többiekkel (identifikáció, szerepazonosulás).

 
A záró körben mindenki elmondja röviden, milyen élményekkel távozik.

kamaszdráma

Miben segít a pszichodráma?​

Ezt a csoportot Neked ajánljuk, ha:

  • szeretnél gátlásaidon, szorongásaidon enyhíteni
  • szeretnéd önbizalmadat növelni, megerősödni, magabiztosabb fellépésre szert tenni
  • ha érdekel, hogyan védheted meg magad, hogyan kezelheted biztonságosan az agresszív megnyilvánulásokat
  • ha vágysz egy biztonságos párkapcsolatra, és az ezzel kapcsolatos nehézségek leküzdésében jól jönne a segítség
  • ha szívesen gondolkozol együtt – kortársaiddal és velünk – a családi élet értékeiről és nehézségeiről
  • ha szeretnéd átélni, hogy mi jelenthet számodra megnyugvást találni egy nehéz élethelyzetben
  • ha szeretnél tisztábban látni jövőbeli terveiddel kapcsolatban

 

Hogyan lehet bekerülni a kamaszdráma csoportokba?

 
A csoportba azok a kamaszok kerülnek, akik szüleikkel részt vesznek az első interjún (beszélgetés a vezető és a jelentkező között) és vállalják, hogy a megfelelő időpontban jelen lesznek a pszichodráma alkalmakon. (A szülőkonzultáció időtartama 50 perc, díja 16.000 Ft.)

 
A pszichodráma csoportokban nem megengedett a hiányzás, a rendszertelen részvétel, ugyanis minden csoporttag úgy tud legtöbbet fejlődni, és maga a csoport is leghatékonyabban épülni, ha hétről-hétre a résztvevők jelen vannak. A hiányzó kimarad a folyamatból, a többiek is hiányolják részvételét, visszajelzéseit: számítanak rá.

 
Az első két alkalommal minden érdeklődő kipróbálhatja a módszert. A csoport felé elköteleződni a második alkalom után kell.

2024 őszén induló csoport 15-18 éveseknek

Csoportvezetők: Kocsi Andrea Zsuzsanna és Takács Emőke

Időpont: csütörtökönként 16:30-18:00

Kezdés: 2024. szeptember 19.

A csoport időtartama: 30 alkalom (május végéig).

Elköteleződni az egész tanévre kell, a második alkalom után.

Részvételi díj: 8.000 Ft/alkalom

Fizetési feltételek: az első két alkalom egyben fizetendő, ezután 4 alkalmas blokkokban előre.

Jelentkezés

    inSpirál Stúdió