Miért inSpirál?

Miért inSpirál?

Amikor eldöntöttem, hogy szakítok a köznevelésben eltöltött több mint 30 éves pályámmal, azzal a gondolattal tettem, hogy iskolát szeretnék alapítani. Egy olyan helyet szerettem volna, ahol megszerzett tapasztalataimat megmutathatom, és azt az értékrendet követem, amiben hiszek. Ahogy munkám a tanítástól egyre inkább a pszichodráma felé fordult, az álom is módosult. Olyan ’iskolát’ képzeltem el, ahol önmagunkról tanulunk. Hittem, hogy az álmok megvalósítására – megfelelő bizalom és támogatás mellett – mindannyian képesek vagyunk. Így született meg 2019 nyarán az inSpirál Stúdió, ahol ezt az érzést, szemléletet és tudást szeretném megosztani.

2016-tól – ezzel párhuzamosan – egy nemzetközi szociodráma módszertani fejlesztéssel foglalkozó projekt keretében is dolgoztam. Az együttműködés egyik legfontosabb élménye számomra a közös munkában, a közösségben rejlő potenciál és erő megtapasztalása volt. A nyolc tagú magyar és közel harminc főt számláló nemzetközi dramatista közösség részeként egy újabb, immár közös álom valóra válásában vehettem részt.

Megerősödött bennem, hogy egyéni álmaink valahol találkoznak, összeérnek, hogy kapcsolódásainkon keresztül többek, jobbak lehetünk. Az inSpirálban tartott foglalkozásokon ezekre a kapcsolódásokra kínálunk Teret.

Amikor valaki születik vagy új dolog jön létre, mindig fontos mozzanat a névadás. Mit jelent nekem az inSpirál?

A spirál szimbólumot – valami belső hangtól vezérelve – a hétköznapi életben is sokszor választjuk. Egyensúlyt teremtve a szimmetria és az aszimmetria között, még ha nem is tudjuk, miért, pozitív energiáját érezzük.

A spirál azonban számomra a természettel való harmóniának, az élet körforgásának, az örök újrakezdésnek és ezáltal a végtelenségnek a szimbóluma is. Egyaránt benne van a folyamatos emberi fejlődés, a mélységekbe való lemerülés és az ég felé haladás.

Az inSpirál Stúdió ezeket az értékeket közvetíti. Benne van azonban az inspiráció is: az a meggyőződés, hogy Te is képes vagy!

 
Kocsi Andrea Zsuzsanna
az inSpirál Stúdió vezetője