pszihodráma

Felnőtt pszichodráma

A módszerről

A pszichodráma csoportos önismereti módszer. De miért menjen az ember más emberek közé, ha önmagával szeretne foglalkozni? Látszólag itt valami ellentmondás van…

 
A valóságban életünket kicsi csoportokban éljük. Kapcsolatban vagyunk a szüleinkkel, barátainkkal, tanárokkal, munkatársakkal, stb.

 
Az örömöket is általuk éljük meg, de többnyire a konfliktusok is ezekből a viszonyokból fakadnak. Moreno, a pszichodráma megteremtője úgy tartotta, hogy a társadalom legkisebb építőeleme nem az ember, hanem az egyén és a hozzá közel állók együttese, amit szociális atomnak nevezett el.

 
Csoportban számos olyan dolgot megélhetünk, amit egyedül vagy párban nem tudunk átélni: kívülről megfigyelhetjük mások vagy saját viselkedésünket, inspirálhat bennünket mások küzdelme vagy az a tudat, hogy nem vagyunk egy-egy problémával egyedül.

 
Megnyugvással és bátorsággal tölthet el bennünket az, hogy kimondódott egy problémánk, és látjuk, hogy ettől még ugyanúgy elfogadnak minket, vagy éppen ugyanez másnak is gondot okoz. Végső soron azt is felismerhetjük, hogy nem vagyunk annyira különbözőek, mint néha gondoljuk. Résztvevőként választ kaphatunk a „Ki vagyok én a kapcsolataimban? Hogyan hatok? Hogyan befolyásolom a többieket, és hogyan befolyásolnak ők engem?” kérdésekre egyaránt.

 
Megismerjük magunkat: vajon el tudom-e viselni, hogy hozzám érjenek, rá merem-e bízni magam egy másik emberre, el merek-e fogadni segítséget, képes vagyok-e kérni, tudom-e, hogy mennyi harag van bennem és mennyi félelem, hova nyúlnak vissza a mostani problémáim?

 
A pszichodráma csoportban általában kevesebb szerep jut a beszédnek és több a cselekvésnek. A módszer egyik lényege pont az, hogy cselekedetekben: meséken, helyzetgyakorlatokon, saját életünkből vett jeleneteken keresztül és nem szavakban éljük az életünket.A cél, hogy minél akadálytalanabbul derüljön ki, hogy ki is vagyok én, milyen igazi képességeim, késztetéseim vannak. A játékok rendkívül jól fejlesztik a bennünk szunnyadó kreativitást, és segítenek a spontán problémamegoldásban. Fontosnak tartom olyan játékok behozását, melyek pozitív érzelmekkel (öröm, kíváncsiság, együttérzés, szeretet) töltik fel a csoport tagjait.

 
A pszichodráma lényege, hogy egy olyan teret biztosít, amiben olyan dolgokat is meg lehet tenni, amit a való életben nem tudunk. A pszichodráma egyszerre játékos és komoly. Játékos, mivel olyan dolgokat is ki lehet, ki szabad próbálni, amit máshol, máskor nem tudnál megtenni. Komoly, mivel legtöbbször valamilyen probléma áll a játék középpontjában.

 

Mi történik a foglalkozásokon?

A nyitó körben a résztvevők elmondhatják legfontosabb élettörténéseiket, érzéseiket, azokat a gondolatokat, amik őket aktuálisan a leginkább foglalkoztatják.

 
Ezt általában egy bemelegítő játék, rövid helyzetgyakorlat követi, mely segít elengedni a hétköznapi világot, és átvezet a csoport hangulatába.

 
Ezt követően az aznap éppen „rámelegedett” csoporttag a vezetővel folytatott rövid interjú után, a vezető támogatásával elindítja a játékot, a többi csoporttag bevonásával elkezdi „rendezni” a jelenetet.

 
A főképp szerepcserékkel előre haladó játék egy idő után valamilyen formában nyugvópontra jut — lehet, hogy ideiglenesen, lehet, hogy véglegesen. A játék végén elfogy a feldolgozható élmény, vagy megfelelő szinten feldolgozásra kerül az adott szituáció. A játék végén a főszereplő végighallgatja a csoport visszajelzését, amelyben kifejeződhet saját szerepmegélésük, valamelyik szereplővel való azonosulásuk, vagy a játékhoz hasonló élethelyzetben megélt élményük.

 
A záró körben mindenki elmondja röviden, milyen élményekkel távozik.

Hogyan lehet bekerülni a pszichodráma csoportba?

 
A csoportba azok az emberek kerülnek, akik részt vettek az első interjún (beszélgetés a vezető és a jelentkező között) és vállalták, hogy a megfelelő időpontban jelen lesznek a pszichodráma üléseken.

 
A pszichodráma csoportokban nem megengedett a hiányzás, a rendszertelen részvétel.

 
A hiányzó ugyanis nemcsak magának árt, ha kimarad a folyamatból, hanem a többiek is hiányolják részvételét, visszajelzéseit: számítanak rá.

 
A csoport felé elköteleződni a második alkalom után kell.

önismereti tréning felnőtteknek

Pszichodráma csoportok

A következő felnőtt pszichodráma csoport 2023. március 17-én indul. Részletek itt.

Előző csoportjaink:

Elrugaszkodás – transzgenerációs fókuszú pszichodráma csoport

Segítség! Repülök?! – 120 órás önismereti pszichodráma csoport

Jelentkezés

    inSpirál Stúdió