Kocsi Andrea Zsuzsanna

pszicho- és szociodráma vezető, gyerekdramatista, coach, pedagógus
az inSpirál Stúdió vezetője

Kocsi Andrea Zsuzsanna vagyok, két felnőtt gyermek édesanyja. Jelenleg második házasságomban, férjemmel élek.

Pedagógus munkám során a gyerekek sokszínűsége és végtelen kreativitása inspirált, a tanításban rejlő örömöt tanulmányi sikereiken túl a velük és szüleikkel kialakított személyes kapcsolatok jelentették.

Tanári pályám során több alternatív oktatási modell kidolgozásában vettem részt azzal a céllal, hogy a gyerekek a 21. század új komplex kihívásainak megfelelve tanulhassanak. Tanítási gyakorlatomban mindvégig központi szerepet kapott az érzelmi biztonság megteremtése, a szociális és érzelmi intelligencia fejlesztése, kreativitás és kritikai gondolkodás. Kutatásaimban leginkább a gyerekek sikerei és kudarcai mögött meghúzódó módszertani, pszichés és társadalmi okok érdekeltek.

A pszichodrámával személyes önismereti utam során 2004-ben találkoztam, és ez a szerelem azóta is tart.

A 250 órás önismereti szakasz után először a pszichodráma vezetővé válás asszisztensi szakaszát végeztem el. Ez idő tájt találkoztam először a jógával is. Első drámavezetőm, majd később vezető társam, dr. Saáry Kornélia orvosi szemléletének is köszönhetően már ekkor felismertem, hogy test és lélek működése kölcsönös összefüggésben áll egymással. Ezt a tudásomat a dr. Buda Lászlónál elvégzett speciális szomatodráma képzés során mélyítettem el.

Erre az időszakra tehető Life&Business Coach diplomám megszerzése, és a családállításban való elmélyedés is, majd hamarosan visszatértem az eredeti szerelemhez, a pszichodrámához. Gyermek pszichodráma vezető képesítésemet 2014-ben szereztem, azóta folyamatosan vezetek csoportokat több korosztály számára is.

Felnőtt pszichodrámában felsőfokú képesítést szereztem, 2016 és 2022 között pedig a Magyar Pszichodráma Egyesület P.E.R.F.O.R.M.E.R.S nevű Erasmus+ projektje keretében a szociodráma módszertani kidolgozásában és magyarországi népszerűsítésében működtem közre hátrányos helyzetű fiatalokat és az őket segítők támogatása által. Társszerzője vagyok a “Táguló realitás” szociodráma tankönyvnek. 2020 és 2022 között a Magyar Pszichodráma Egyesület Tanulmányi Bizottságának tagja voltam.

A pszichodrámát a dramatikus tanácsadás és coaching folyamatokban is alkalmazom, hiszen tapasztalatom alapján a módszer egyéni környezetben is kiválóan működik. Az erre irányuló képesítésemet a Magyar Pszichodráma Egyesület monodráma tanácsadó képzésén szereztem.

Az évközi egyéni és csoportos foglalkozásokon túl gyermek és felnőtt nyári táborok szervezésében és vezetésében veszek részt, ahol a pszichodráma módszert a jógával vagy művészetterápiás módszerekkel kombinálva dolgozom.

Angol nyelvtudásomat 2019-ben Moreno: Psychodrama I. kötete két fejezetének fordításában kamatoztattam.

inSpirál Stúdió