kismama jóga

Kismama jóga

Ha eddig is jógáztál már, akkor a kismama jóga remek lehetőség, hogy a várandósság ideje alatt se kelljen felhagyni ezzel a jótékony mozgásformával.

Ha pedig eddig még nem jógáztál, a kismama jóga azért remek lehetőség, mert egy olyan mozgásformát végezhetsz, amely a várandósság különböző szakaszaihoz igazodva segít ebben az időszakban is testileg, lelkileg, szellemileg is „fittnek” maradni.

A kismama jógát a várandósság 14. hetétől a 40. hétig lehet gyakorolni, és ezen az időszakon belül bármikor el lehet kezdeni.

Mindenki a saját ritmusában haladhat, maximálisan figyelembe véve adottságait. Gyakran az utolsó hónapban kezdett gyakorlás is nagy segítséget nyújthat a várandósságban és a szülésben is.

 
A kismama jóga egyik célja, hogy segítse a kismamát ráhangolódni a kisbabája fejlődésére, saját testi-lelki változásai tudatos megélésére. A jóga gyakorlásával a várandósság esetleges kellemetlen testi tünetei enyhíthetők, illetve akár meg is szüntethetők. A folyamatos gyakorlás segíti a jó közérzet fenntartását.

 
A foglalkozások felépítése:

  • Minden kismama jóga beszélgetéssel indul, amikor a kismamák megoszthatják gondolataikat az aktuális állapotukról.
  • A gyakorlás néhány perces elcsendesedéssel, megérkezéssel, a babára történő ráhangolódással kezdődik.
  • Szisztematikus átmozgatással, majd intenzívebb erősítő és/vagy nyújtó gyakorlatokkal javítjuk a kismama és a baba fiziológiai állapotát, az izmok tónusát, a keringést. A gyakorlás során fokozott figyelmet kap a csípő körüli izmok nyújtása, lazítása.
  • A gátizmokat erősítő gyakorlatokkal készítjük fel a magzat növekedése miatti egyre nagyobb terhelésre, illetve a szülés közbeni intenzív igénybevételre.
  • Légzőgyakorlatok alkalmazásával segítjük a keringést, és begyakoroljuk a szülés közben alkalmazandó légzéstechnikákat.
  • Kényelmes relaxációval záródik a foglalkozás , melynek során megpihenhet a kismama és a baba is.

Kifejezetten azoknak ajánlható, akik szeretnének tudatosabbá válni, és egységben lenni önmagukkal és gyermekükkel.

inSpirál Stúdió